#seksueel misbruik

Borderline of Seksueel Misbruik

Geplaatst op: 24 november 2023

Meer dan eens hoor ik om me heen verhalen van mensen die het label Borderline opgeplakt krijgen in de GGZ. Ze vertonen onvoorspelbaar gedrag, stoten af en trekken aan, trekken veel aandacht, hebben eetstoornissen, etc.

Allerlei kenmerken die perfect passen in het plaatje borderline. Maar klopt dat wel?
Ik ben ervan overtuigd dat er vaak andere problematiek achter schuil gaat, zoals bijvoorbeeld seksueel misbruik.

Waarom denk ik dat?
Heel veel kenmerken van borderline komen overeen met kenmerken van mensen die seksueel misbruikt zijn. Door het ingrijpende moment van misbruik ontstaat er een splitsing. Je splitst op in verschillende delen, waarvan o.a. de dader een onderdeel is. Maar ook is er de enorme behoefte aan getuigen: mensen die weten wat er met je gebeurd is en die je in bescherming kunnen nemen en die aandacht voor je hebben (en het trauma).

Dit noemen ze ook wel getuigezucht: de behoefte die je hebt van binnen om het verhaal naar buiten te krijgen. Dus de behoefte om het verhaal te vertellen is vaak groot, maar de angst en redenen om het niet te doen ook!

Daarom gaan mensen signalen afgeven:
▶ Roekeloos rijden;
▶ Brutaal gedrag;
▶ Aandacht vragen;
▶ Zelfbeschadiging;
▶ Verslavingen;
▶ Etc. etc.

Is het dan borderline? Nee! Het gaat dan om seksueel misbruik. Dus de vraag moet wat mij betreft zijn: hoe komt het dat je dit gedrag laat zien? Waar komt de zucht naar aandacht vandaan? En daar moet je mee aan de slag!

Wees dus niet te vroeg met het plakken van stickers, maar wees nieuwsgierig naar de achtergrond.