Het rouwproces van seksueel misbruik

Geplaatst op: 29 november 2023

Grief is like the ocean, it comes in waves, ebbing and flowing. Sometimes the water is cal mand sometimes it’s overwhelming. All we can do, is learn how to swim – Vicki Harrison

Afgelopen week voerde ik een mooi gesprek met AB Rouwcoach over rouw. Gaandeweg in het gesprek ontdekte ik dat verwerking van seksueel misbruik eigenlijk te vergelijken is met een rouwproces.

Je bent zoveel dingen verloren in het moment van misbruik.

Een paar voorbeelden uit mijn eigen leven:
Het kindzijn verliezen. Vanaf mijn 7e jaar droeg ik een groot geheim met mij mee en had ik een veel te volwassen ervaring op zak. Dit maakte dat ik de wereld om mij heen niet meer vertrouwde, mezelf zoveel mogelijk op de achtergrond hield en ik erg serieus werd voor mijn leeftijd. Ik kon na het misbruik niet meer onbezorgd kind zijn.

Rouwen om seksualiteit. Na misbruik is seksualiteit niet meer vanzelfsprekend, het onschuld en de spontaniteit vallen weg. Om seksualiteit weer echt te kunnen ervaren is een pittig proces (voor partner en de persoon zelf). Heel verdrietig dus en echt iets om over te rouwen.

In mijn geval betekende de reactie van mijn familie het grootste rouwproces. Ik ben hen letterlijk kwijtgeraakt in mijn verwerkingsproces en dat leverde enorme rouw op.

Zomaar wat voorbeelden van rouw. Het verdrietig zijn over wat je allemaal kwijt bent geraakt. En dat allemaal in één moment. Toch wil ik dit bericht hoopvol eindigen. Rouw kan gelukkig doorleeft worden. Het hoeft niet voor eeuwig je leven te bepalen. Tuurlijk, het zal zo nu en dan eens opspelen. En helemaal kwijt raak je het nooit. Maar het hoeft niet te betekenen dat je geen mooi, fijn, ontspannen leven kunt hebben. Rouw vraagt om verwerking, om doorleven en vervolgens (zover het mogelijk is) achter je te laten.

Ik ben wel benieuwd. Waar rouw jij over?